Hovawart racebeskrivelse


Landseer
Danika, ©fotograf Erik Bennekou.

Karakter:

En anerkendt brugshund for alsidig anvendelse. af natur er den ligevægtig og godmodig, men den besidder både forsvars- og kampdrift, hårdhed, er middel af temperament og har meget gode anlæg som sporhund.
Den har som brugshund en harmonisk afstemt bygning og knytter sig særligt stærkt til sin familie, hvad der gør den fremragende egnet som ledsager og som vagt-, forsvars- og sporhund og familiehund.

Hoved:

Hovedform:
Det kraftige hoved har en bred, hvælvet pande.
Hovedhuden ligger stramt til. Næseryggen er lige og forløber parallelt med skallens overlinie. næseryg og skalle (målt fra nakkeknude til stop) er næsten lige lange. Stoppet er let, men tydeligt. Det kraftige næseparti bliver lidt smallere udefter, set både fra siden og ovenfra, men virker dog ikke kileformet. Læberne er godt tilliggende og er mørkt pigmenteret.

Næse:

Næsen er kraftigt pigmenteret (Mørk) og har veludviklede næsebor.

Øjne:

Øjnene er runde til ovale, hverken fremstående eller dybtliggende.farven er mørkebrun til mellembrun.

Ører:

De trekantede, hængende ører bæres løst ind imod hovedet og skjuler øreåbningen. De er ansat langt fra hinanden, hvad der for skallen til at virke bredere, og de når ned i højde med underkæben. Ørernes forkant ligger nogenlunde midt imellem øjet og nakkeknuden.

Bid:

Hovawarten har et fuldstændigt, kraftigt saksebid (42 tænder). Tangbid er dog tilladt.

Hals:

Den kraftige hals er middellang.

Krop:

Kropslængden udgør mindst 110 % af skulderhøjden

Bryst:

Brystet passer harmonisk til helheden og er bredt, dybt og kraftigt.

Ryg:

Ryggen er lige og fast med et let faldende, ikke for langt kryds.

Hale:

Halen når ned forbi haseleddet, men ikke helt til jorden. Alt efter hundens sindsstemning bæres halen højt svunget over ryggen eller sænket.

Forparti:

Forparten er lige og kraftig med særdeles muskuløst skulderparti.
Skulderpartiet er langt og godt skråt tilbagelagt. Overarmen er lang og ligger tæt til kroppen, således at albuerne er placeret godt ind under kroppen. Mellemhånden er moderat skråtstillet.

Bagpart:

Bagparten er velvinklet og både over- og underlår har kraftig muskulatur.
Hofterne skal være fri for hofteledsdysplasi. Haseleddet er meget kraftigt og lavt ansat, poterne er sluttede og godt hvælvede.

Bevægelse:

Bevægelsen har stor rækkevidde i det jordvindende trav.

Hud:

Huden ligger overalt stramt til og er godt pigmenteret (med et blåt skær).
Pigmentering på øjenrande, næse, læber og trædepuder er afpasset efter hundens farve.

PELS:

Den påfaldende smukke langhårspels er let bølget og tæt.
Den er særlig veludviklet på brystet, benenes faner, bukserne og den buskede hale.

Farve:

Hovawarten forekommer i tre farvevarianter:

  • Sort med blonde aftegninger,

  • blond og
  • sort.

Sort m/ blonde aftegninger:

Pelsen er sort og glansfuld med mellemblonde aftegninger. I hovedet begynder aftegningen neden for næseryggen og fortsætter forbi mundvigen til den mødes med aftegningen foran på struben. Pletterne over øjnene er klart synlige. Aftegningen på brystet består af to pletter, der er placeret ved siden af hinanden og kan være sammenhængende.
På forbenene går aftegningerne set fra siden fra tærerne omtrent til mellemhånden, og på forbenets bagside fortsætter de opefter til kroppen. På bagbenene når aftegningerne næsten op til bugen. Fra siden ses aftegningen oven for haseleddet kun som en smal stribe. En aftegning findes også lige under haleansatsen. Aftegningerne skal overalt være klart afgrænsede. En lille, hvid brystplet, højst 6 cm. i diameter, er tilladt, ligesom enkelte, hvide hår på tæer og halespids. Pigmentet på øjenrande, næse, læber og trædepuder er sort.

Blond:

Den middelblonde farve går fra næseryg til halespids og bliver lysere nedefter mod benene og bugen. En lille hvid brystplet, højst 6 cm. i diameter, er tilladt, ligesom enkelte hvide hår på tæer og halespids. Pigmentet på øjenrande, næse, læber og trædepuder er mørkt til sort.

Sort:

Hårlaget er sort og glansfuldt. En lille, hvid brystplet, højst 6 cm. i diameter, er tilladt, ligesom enkelte hvide hår på på tæer og halespids. Pigmentet på øjenrande, næse, læber
og trædepuder er sort.

Højde:

Skulderhøjde for hanner 63-70 cm, for tæver 58-65 cm.

Vægt:

Vægten skal være afpasset efter hundens højde for at bevare de rette brugsegenskaber.
Hunhund ca. 25-35 kg. hanhund ca. 35-45 kg.